Näib, et teie veebilehitseja on aegunud. Palun kasutage kaasaegset veebilehitsejat.

Tagasi uudiste lehele

Soomes avati läbi aegade suurim Konrad Mägi personaalnäitus

Soomes Espoos asuv moodsa kunsti muuseum EMMA tutvustab Konrad Mägi loomingut kõigi aegade ulatuslikema näitusega. „Konrad Mägi. Maalikunsti müstika“ viib vaatajad 20. sajandi alguse ühe mõjukama Eesti kunstniku ainulaadsesse ja värviküllasesse maailma.

Eesti tuntuima modernisti ülevaatenäitusel on väljas u 150 teost, mis annavad tunnistust Mägi väljendusjõust, suurepärasest värvikasutusest ning ainulaadsusest oma ajastu kunstnikuna. Näitus on rühmitatud terviklikeks osadeks, mis keskenduvad kunstniku karjääri algusajale, efektsetele portreemaalidele ning ohtratele loodusvaadetele nii Soomest, Norrast, Eestist kui ka Itaaliast.

Näitusega seoses ilmus ka EMMA kunstimuuseumi juhataja ja näituse kuraatori Pilvi Kalhama kirjutatud ja koostatud, kunstniku elu käsitlev ja tema teoseid uuest vaatepunktist analüüsiv kunstiraamat. Teose autorite hulka kuuluvad lisaks Kalhamale Konrad Mägi Sihtasutuse juhataja Eero Epner, kunstiajaloolased Bart Pushaw, Kaj Stahl ja Inka Laine ning meteoroloog ja teaduskirjanik Seija Paasonen.

„Kosmopoliit Mägi annab maalide kaudu edasi seda, mida oma reisidel nägi, koges ja õppis, esitades ajastu kunstivooludest alati oma versiooni ja tõlgenduse. See teeb tema loomingu paeluvaks ka tänapäeva vaataja jaoks. On oluline tuua esile kunsti äärealadel tegutsenud talente ja mõista modernismi mitmetahulisust“, räägib Pilvi Kalhama ning jätkab „Mägi tundis end hingelt põhjamaalasena, kuid tema värvipalett oli lõunaeurooplaslikult kirgas ja kirev. Koloriit oli kunstniku jaoks kõige tähtsam, ütleksin isegi, et tema teoste lähtepunkt. Soovin, et näituse ja raamatu kaudu avaneks Mägi looming ka laiemale vaatajaskonnale nii Soomes kui rahvusvahelises mastaabis.“

Mägi olulisim inspiratsioon ja jõuvaru allikas oli loodus, mille kaudu ta kompas maalikunsti võimalusi. Esoteerikast ja sümbolismist huvitatud Mägi kujutas oma loomingus silmaga nähtava tegelikkuse taga varjul oleva elu mõistatuslikkust. Tema jaoks oli eriti tähtis see, kuidas maalida ning väljendada asju, mida on võimalik edasi anda vaid maalikunsti kaudu.

Kunstnik otsis kokkupuudet euroopalikkusega ja õppis ning reisis paljudes paikades, näiteks Soomes Helsingis ja Ahvenamaal, Venemaal, Norras, Rootsis, Prantsusmaal, Itaalias, Saksamaal ja Eesti maapiirkondades. Tal olid pikaajalised sõprussuhted kunstnikest kolleegidega ja Mägi üks lähemaid sõpru oli tema õpilane, soomlane August Vesanto. Augustile saadetud kirjad on säilinud ja neist saab aimu kunstniku mõtetest kunsti ja ajastu kohta.

Näitus toimub EMMA kunstimuuseumi ja Eesti Kunstimuuseumi koostöös. Eksponeeritud tööd pärinevad Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Viljandi Kunstimuuseumi ning Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse kogudest. Enn Kunila kunstikollektsioonist on näitusel väljas 17 Mägi maali.

Näituse kuraator on Pilvi Kalhama, projektijuhid on Pilvi Kalhama ja Inka Laine, kujundaja on Milla Rissanen.

Näitus „Konrad Mägi. Maalikunsti müstika“ on avatud 29. septembrist 2021 kuni 23. jaanuarini 2022.