Näib, et teie veebilehitseja on aegunud. Palun kasutage kaasaegset veebilehitsejat.

Tagasi uudiste lehele

Rõõm linna südames. Näitus Tallinna raekojas

Tallinna raekojas toimuval näitusel „Rõõm linna südames“ on eksponeeritud maalid, mis on valminud aastatel 1910-1945 ehk nn Eesti kunsti kuldajal. Tööd pärinevad Eesti kunsti värvide suurmeistritelt: Konrad Mägi, Ants Laikmaa, Nikolai Triik, Paul Burman, Ado Vabbe, Herbert Lukk, Villem Ormisson, Endel Kõks, Elmar Kits ja teised.

Kõik eksponeeritavad maalid käsitlevad väga erinevate nurkade alt autorite ühist elutaju: tunnet, et elu on elamist väärt. Eesti vanemas maalikunstis ilmneb õnnetunne tavaliselt loodusmotiivides. Autorite tihe kokkukuuluvustunne loodusega peegeldub nende maalides, kus loodusest leitakse ilu, rõõmu, lepitust, lohutust. Värvirohkete loodusmotiivide kõrval on näitusel eksponeeritud ka mitmed portreed; kuid ei puudu ka linnamotiivid, mille keskmes on Paul Burmani Tallinna Raekoja platsist valminud teos.

Maalid pärinevad enamikus Eesti esimesest iseseisvusperioodist, moodustades nõnda mõttelise sideme tänapäevaga. Tallinna raekojas toimuv näitus toob ajaloolisse interjööri uue ja juubeliaastale kohase kihistuse – Eesti iseseisvumise aegse kunsti, pannes Eesti kunstiklassika raekoja hoonega ühte kõlama.

Eesti kunsti nn kuldaja näitusega Tallinna raekojas tähistatakse Eesti Vabariigi 100. aastapäeva ning 100 aasta möödumist Tallinna saamisest Eesti Vabariigi pealinnaks.

 

Näituse kuraator on kunstiajaloolane Eero Epner, kujundaja kunstnik Tõnis Saadoja. Näituse graafilised materjalid on kujundanud Tiit Jürna.

 

Näitus Tallinna raekojas on avatud 15.02.-01.05.2018

Lisainfot näitusel toimuva haridus- ja publikuprogrammi osas jälgi alates 1. veebruarist lehelt raekoda.tallinn.ee