Näib, et teie veebilehitseja on aegunud. Palun kasutage kaasaegset veebilehitsejat.

Tagasi uudiste lehele

Näitus „Värvide ilu. Eesti kuldaja kunst Enn Kunila kollektsioonist“ Eesti Rahva Muuseumis

Alates 19. veebruarist saab Eesti Rahva Muuseumis vaadata näitust „Värvide ilu. Eesti kuldaja kunst Enn Kunila kollektsioonist“, mis toob vaataja ette siinse maalikunsti olulisimate autorite teosed 20. sajandi esimesest poolest.

Enn Kunila kollektsiooni fookus on värvitundlikel teostel, kus annavad tooni loodusvaated, portreed ning natüürmordid. Maailma vaadatakse neil teostel harmooniliselt ning elujaatavalt. Kunstnike seast tõuseb esile mitmekümne teosega Konrad Mägi, samuti on esindatud Nikolai Triik, Johannes Võerahansu, Ants Laikmaa, Eerik Haamer, Endel Kõks, Paul Burman, Villem Ormisson, Richard Uutmaa ja mitmed teised.

Enn Kunila kunstikollektsioon hakkas kujunema 1990. aastate keskpaigas. Aastate jooksul kujunesid välja selged põhimõtted. Kollektsiooni fookus on Eesti maalikunsti kuldajal ehk modernismi väljakujunemisel 20. sajandi esimestel kümnenditel. Kollektsiooni koondatud autorid esindavad toonaste maaliarengute peamisi suundi, teosed on aga omakorda iseloomulikud kunstnike loomingu üldpildile, esindades hästi autorit. Seetõttu annab kollektsioon hea ülevaate Eesti maalikunsti ajaloo kujunemisaastatest.

Näitusel on eksponeeritud 70 maali, millest rohkem kui veerandi moodustavad Konrad Mägi teosed. Tõnis Saadoja kujundatud väljapanekul on võimalik tutvuda terve rea 20. sajandi alguse kõige olulisemate maalikunstnike teostega. Võrreldes 2018. aastal Tartu Kunstimuuseumis toimunud näitusega on käesoleval väljapanekul hulgaliselt uusi töid, mida ei ole varem publikule näidatud. Esile tõusevad ennekõike loodusvaated, kus on aimata toonaste autorite lähedast ja ergast suhet loodusega. Nende kõrval on ka mitmeid portreesid ning natüürmorte, samuti linnavaateid.

Näituse pealkiri „Värvide ilu“ viitab Eesti autorite värvikäsitlusele. Värv oli enamike toonaste maalikunstnike jaoks kõige olulisem element, mida kasutati nii emotsionaalselt, dekoratiivselt, psühholoogiliselt kui ka dramaatiliselt. Värvide abil väljendasid kunstnikud oma sisemisi tundeid, pingestasid kompositsiooni ning otsisid harmoonilisi üleminekuid. Paljudes teostes on värv vabastatud kujutamise koormast ning värvipinnad mõjuvad iseseisvatena. Esile tõuseb ka pintslikirja mitmekülgsus.

Näitust saadavad haridusprogramm, infotulbad ekspositsiooniruumides ja mahukas kataloog. Kinosaalis on aga võimalik vaadata Marianne Kõrveri uut filmi „Värvide ilu: hetki Eesti maalikunsti ajaloost“. Toimuvad kuraatori- ja giidituurid ning kohtumised kollektsionääriga.

Näituse kuraator on Eero Epner, kujundaja Tõnis Saadoja, koordinaator Maris Kunila. Graafiline disainer ning kataloogi kujundaja on Angelika Schneider, haridusprogrammi juht Mary-Ann Talvistu.

Lisainfo: erm.ee

Näitus jääb avatuks kuni 8. oktoobrini 2022.