Näib, et teie veebilehitseja on aegunud. Palun kasutage kaasaegset veebilehitsejat.

Tagasi uudiste lehele

Roomas avati eesti kunsti näitus

 

29. jaanuaril avati Roomas Vittoriano muuseumikompleksis pidulikult näitus „I colori del nord. L’arte estone tra il 1910 ed il 1945“ dalla collezione di Enn Kunila / „Nordic Colours. Estonian art 1910-1945“, from Enn Kunila’s collection.

Selle näitusega tähistati Eesti osalemist Milaano maailmanäitusel EXPO 2015.

 

Näituse avas Eesti Vabariigi Suursaadik Itaalias Pr. Celia Kuningas-Saagpakk. Sõna võtsid Itaalia poolelt Vittoriano muuseumikompleksi haldava ettevõtte president Alessandro Nicosia ja Rooma linnavalitsuse ettevõtluse volinik Pr. Marta Leonori. Eesti poolelt Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene, näituse kuraator Eero Epner ning kunstikollektsionäär Enn Kunila.

 

Näituse avamisele eelnes pressikonverents, kus itaalia ja eesti ajakirjanikele ning külalistele rääkisid näitusest ja avasid eesti kunsti tausta Itaalia kunstikriitik Arnaldo Colasanti, suursaadik Pr. Celia Kuningas-Saagpakk, näituse kuraator Eero Epner, Eesti Kunstimuuseumi direktor Sirje Helme ja kunstikollektsionäär Enn Kunila.

Näituse avamisele järgnes suursaadik Pr. Celia Kuningas-Saagpakku pidulik vastuvõtt.

 

Väljapanek koondas 45 teost 19 kunstnikult, keskendudes siinsete autorite kodu- ja välismaal, peaasjalikult Itaalias, loodud maalidele. Autorite seas olid Konrad Mägi, Ants Laikmaa, Nikolai Triik ja paljud teised. Oli rõõm tõdeda, et mitmed Ants Laikmaa ja Konrad Mägi maalid jõudsid 90 aastat hiljem taas tagasi Itaalia pinnale.

 

Erilist tähelepanu pälvisid Konrad Mägi tööd. Itaalia kirjanik ja kunstikriitik Arnaldo Colasanti leidis, et Konrad Mägi koht on terve Euroopa kunstiajaloos. Ta ütles veel, et kõigil juhtudel, ka siis kui Mägi tuli maailma – Rooma, Caprile või Veneetsiasse, suutis ta leida oma joone, väga erilise stiili, väga erilise tehnika, mis tegi tuntud maalistiilid uuteks ja originaalseteks.

Näituse kuraatoriks oli kunstiteadlane Eero Epner ja kujundajaks kunstnik Tõnis Saadoja. Näitusega kaasnes itaalia- ja ingliskeelne kataloog ning samuti oli võimalik osa saada kunstiteadlase Liis Pählapuu eesti kunsti tutvustavatest loengutest.

 

Väljapanek jäi avatuks kuni 12. veebruarini ning näitust külastas umbes 8000 kunstihuvilist.

 

 

Nordic Colours Vittoriano